Yivli Minare Camii Haberleri

Yivli Minare Camii Haberleri

Yivli Minare Camii ile ilgili internet araştırması yaparken karşılaştığımız ilginç haberleri size sunuyoruz.

                                                                                                                                          Hayrünnisa Kutmur - Sonay Kip

YİVLİ MİNARE CAMİİ TANITIM SAYFAMIZ İÇİN TIKLAYINIZ

Yivli Minare Camii Fotoğrafları Sayfamız için tıklayınız

16.06.2021 421

16-06-2021

Antalya'nın simgesi: 8 asırlık Yivli Minare

     Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat'ın 1230'da inşa ettirdiği Yivli Minare, yükseldiği Kaleiçi'ndeki tarihi surlar ve eski evler arasından ihtişamıyla zamana meydan okuyor.Gövde kısmı tuğla ve firuze renkli çinilerden oluşan, 90 basamaklı merdivenle çıkılan 38 metre yüksekliğindeki eser, eşsiz mimarisiyle büyülüyor.Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Yivli Minare Cami, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi'nin içinde yer alan eser, kentin ilk Türk-İslam eseri olma özelliğini de taşıyor.

     Turizmin başkenti Antalya'nın simgesi olan Yivli Minare, Antalyaspor'un armasında, pasaportlarda logo olarak kullanılıyor.Son derece ilginç formuyla dikkati çeken eser, altı kubbeli ibadet mekanı ile Anadolu'daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olarak kabul ediliyor.2016'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Yivli Minare'nin kalıcı listede yerini alması için Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çevre düzenlemesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

     Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yivli Minare'nin Türk İslam varlığını gösteren 8 asırlık en önemli vakıf eseri olduğunu söyledi.Türkler'in İran üzerinden Anadolu'ya gelirken kendi medeniyetini de getirdiğini aktaran Coşar, "Minarenin sanatsal özelliklerine baktığımızda İran, Türkistan geleneğinin yansıtıldığı önemli bir vakıf eseri. 8 asırlık bir eser. Çeşitli zamanlarda restorasyonlardan geçmiş." dedi.

     Coşar, 1930'lu yıllardaki resimlerine bakıldığında minarenin petek (şerefe ile külah arasındaki bölüm) kısmının düştüğünü ancak 1950'li yıllarda restore edildiğini hatırlattı. Yivli Minare'nin en son 2010'da restorasyonunun yapıldığını aktaran Coşar, şunları kaydetti:"Konumu, fiziksel özelliği, sanatsal değeri, fonksiyonelliği önemli. 8 asırlık bir eser aynı fonksiyonla devam ediyor. Bu yüzden eser, UNESCO'nun 2016'da Geçici Miras Listesi'ne eklendi. Kalıcı listeye alınması için bazı çalışmalar yapacağız. Biz de çevre düzenleme projeleriyle bunu destekleyeceğiz. Minaremiz dörtgen, kaide üzerinde pahlanarak (keskin köşeleri kaldırılarak) tuğlalarla yapılan güzel bir eser. Firuze renkli eşsiz çiniler bulunmakta. Sekiz asırdır aslına uygun olarak yaşattığımız bir eser."

    Eserin yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olduğuna değinen Coşar, Antalya denince ilk akla Yivli Minare'nin geldiğini aktardı.Yivli Minare'de 5 vakit ezan sesinin yankılandığını belirten Coşar, "Hem kültürel hem dini yönden önemli bir eser. Selçukluların, Türkistan-İran geleneğini somutlaştırdığı, sentezlediği bir eser burası. Anadolu'daki diğer eserlerden faklı bir eser, benzeri yok." dedi.

 Ayşe Yıldız,Antalya,Kültür Sanat ,Türkiye!nin Kültür Hazineleri , Aanadolu Ajansı

Erişim adresi : https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/antalyanin-simgesi-8-asirlik-yivli-minare/1221637

16-06-2021

 Turizmin Başkentinin Simgeleri Pasaportlarda

    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun girişimleri sonucu, ikinci nesil pasaportlarda Antalya'daki Yivli Minare ve Alanya Kalesi'nin görseli de yer aldı.

    Turizmin başkenti Antalya'nın simgesi Yivli Minare ve Alanya Kalesi'nin görseli, ikinci nesil pasaportlarda kullanılmaya başlandı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çalışmaları ve girişimleri sonucu, ikinci nesil pasaportlarda yer alan toplam 20 görselden ikisi Antalya'dan seçildi.Her yıl milyonlarca turistin geldiği, Türk turizminin başkenti olarak nitelendirilen Antalya'nın simgelerinden Yivli Minare ve Alanya Kalesi'nin görselleri de yeni nesil pasaportlarda yer aldı.

    Tasarımı için üzerinde uzun süredir çalışılan ve 2 Nisan'da dağıtımına başlanan ikinci nesil pasaportlarla Antalya'nın tanıtımına da katkı sunulması hedefleniyor.Pasaport sahibi her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Yivli Minare ve Alanya Kalesi'ne aşina olması amaçlanıyor.

Ayşe Yıldız,2018,Türkiye,Anadolu Ajansı

Erişim adresi : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turizmin-baskentinin-simgeleri-pasaportlarda/1179678

18-06-2021

650 Yıllık Zeytin Ağacına Plaket Takıldı

       Antalya'da 650 yıllık zeytin ağacına plaket takıldı.Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesinin Kent Konseyi ile birlikte organize ettiği 'Anıt Ağaçları ve Bitkileriyle Kaleiçi Gezileri' kapsamında Prof. Dr. Tuncay Neyişçi başkanlığındaki grup, tarihi Yivli Minare yanında bulunan Çivizade zeytini anıt ağacına plaket taktı. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı ve Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, zeytin ağacının yaşının 650 yıl olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Yivli Minare ve çevresindeki külliye Antalya'nın en önemli ziyaret yerlerinden biri olmasına rağmen burada bulunan anıt zeytin ağacını bilen çok az insan vardır" dedi.Söz konusu anıt zeytin ağacının kesin yaşının tam olarak belirlenmesinin son derece zor olduğuna işaret eden Neyişçi, "Yıllar önce yakılmaya çalışılan bu ağacın yaşı uzman arkadaşlarımızca 650 yıl olarak tahmin edilmektedir. Çivizade ailesinin Orta Asya'dan geldiği biliniyor. Vefat eden Türkmen beylerinden Çivizade buraya gömülmüş ve mezarının başucuna da zeytin fidanı dikilmiş. Zamanla mezarın tamamını kaplayan zeytin ağacı bugünkü şeklini almış" diye konuştu.Antalya'da daha önce Kaleiçi'ndeki TÜRSAB ve Urcu Butik Otel bahçelerinde bulunan iki anıtsal servi ağacına da isim plaketi takıldı

2016, 650 Yıllık Zeytin Ağacına Plaket Takıldı,Milliyet

Erişim adresi : https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/antalya/650-yillik-zeytin-agacina-plaket-takildi-11702924