Unesco Dünya Mirası Yivli Minare Camii

Unesco Dünya Mirası Yivli Minare Camii

Yivli Minare Camii Fotoğrafları Sayfamız için tıklayınız

Yivli Minare Camii Haberleri Sayfamız için tıklayınız

02.04.2021 4281

 

 

    Yivli Minare Camii konulu Tübitak 2204B proje yarışmasına katıldık.Yivli Minare Cami'nin öneminin anlaşılması ve tanıtılması için web sayfamızı düzenledik.Web sayfamızı ziyaret edip Yivli Minare Cami'nin tanıtılmasına katkı sağladığınız için teşekkür ederiz.

Hayrünnisa Kutmur - Sonay Kip

 

Antalya Yivli Minare Camii 2016 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almıştır

 

       Geçici Listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesince belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik, kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınmaktadır. Amacımız, bu evrensel kültürel ve doğal değerlerimizin dünyaya tanıtılması ve korunmaları için uluslararası kaynaklardan da yararlanılarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasıdır. (1)

07-04-2021

                                                                                                          (Mehtap TANER, 2020)

 


 

ÖĞRENCİLERE DUYURU

  • Yivli Minare hakkında kitap, 'yazılı' kaynak araştırma yarışması duyurusu için tıklayınız.

  • Yivli Minare fotoğraf yarışması duyurusu için tıklayınız.

  • İnternetten en güzel 'Yivli Minare fotoğraf, makale, yazı, inceleme ve bilgi-blog araştırma' performans yarışması duyurusu için tıklayınız.


 

Yivli Minare Camii ve Külliyesi Planı

 

  • Yivli Minare                 

  • Yivli Minare Camii       

  • Atabey Armağan Medresesi       

  • Ulucami Medresesi       

  • Mevlevîhane     

  • Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi       

  • Nigar Hatun Türbesi           

  • Hamam

    (2)

02-04-2021                                                                                                                                                                                                                                                                               

 


 Sembol Eser Yivli Minare             

                                                                                                                                                                                   

09-04-2021

     Antalya'nın sembol eseri olan Yivli Minare, şehrimizin futbol takımı olan Antalyaspor'un logosunda kullanılmaktadır.  (3)


YİVLİ MİNARE VE TURKUAZ

16-06-2021

 (Hayrünnisa Kutmur , 2021 )

     Minare gövdesindeki tuğlaların derz aralarında, belli yüksekliğe kadar, kalınlıkları 2-3 cm. arasında değişen, beyaz çini toprağından imal edilmiş ve ön yüzleri turkuaz sırlı çini mozaikler bulunmaktadır .Minarenin sekizgen planlı pabuç bölümünün kuzey cephesindeki niş içerisinde,günümüze kadar çok azının ulaşabildiği turkuaz ve kobalt mavisi sırlı çini mozaiklerden meydana gelen geometrik bir kompozisyon bulunmaktadır (4)

WEB SİTEMİZE KATKIDA BULUNAN ARKADAŞLARIMIZ

06-04-2021

    Başöğretmen Atatürk Ortaokulu 6/C sınıfı öğrencisiyim. Okulumuzun web sitesinde yer alan Yivli Minare Camii'ni görünce merak ettim ve ziyarete gittim. Yivli Minare'deki turkuaz renkli çini yazıların tahrip edilmiş olduğunu gördüm ve tarihi eserlere gereği kadar değer verilmediği için üzüldüm. Şehrimizi güzelleştiren tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız.

 


 

07-04-2021

     Başöğretmen Atatürk Ortaokulunda 5/F sınıfı öğrencisiyim. Okulumuzun web sayfasında Yivli Minare Camii ile ilgili bir proje yapıldığını gördüm. Yivli Minare Camii'nin Unesco tarafından "Dünya Mirası" olarak kabul edilebilecek bir eser olduğunu bilmiyordum. Yivli Minare Camii'nin içine girdiğimde 2006-2010 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmasında ortaya çıkarılan su kanallarını gördüm. Camideki tanıtım yazısında bulunan su kanallarının ısıtma, soğutma ve su dağıtım şebekesi olarak kullanıldığını öğrendim. 800 yıl önce yapılması beni çok şaşırttı. Kültürümüze ait olan tarihi eserlerimizi daha iyi tanımamız gerektiğini anladım.

 


 

07-04-2021

     Başöğretmen Atatürk Ortaokulu 5/F sınıfı öğrencisiyim. Okulumuzun web sitesinde Yivli Minare Camii'ni inceledikten sonra bu kadar önemli bir eseri kendim görmeliyim dedim. Yivli Minare Camii'ne gittiğimde sadece cami ve minare olmadığını gördüm. Piramit çatılı eser bana diğer eserlerden farklı göründü. Bu yapının Yivli Minare Camii'ni 1373 tarihinde yaptıran Zincirkıran Mehmet Bey'in türbesi olduğunu öğrendim. Araştırmalarım sonucunda piramit çatının kümbet olduğunu, kümbetin Türk mimarisine ait olduğunu öğrendim. Yanından her gün geçtiğim halde Yivli Minare Camii ve içindeki diğer eserlerin ne kadar değerli olduğunu yeni anladım.

 


 

     Okulumuz Fen Bilimleri Öğretmeni Mehtap Taner'in farklı dönemlerde fotoğrafladığı Yivli Minare görselleri. Öğretmenimize projemize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Sonay Kip

07-04-2021

 

07-04-2021

 18-04-202103-05-202103-05-2021

 KAYNAKLAR: